Wednesday, January 25, 2012

Kommersiell kaffe VS Spesial kaffe

Kaffe generelt er et samspill mellom kaffe som bær og håndverkerene som behandler kaffen fra busk til kopp. Tradisjonelt sett har kaffedistrikt som Blue Mountain (Jamaica), Luwak (Indonesia) og kontinental kaffe vært ganske hardt brent. Globalt sett har kaffe vært italienskbrent og dermed har signaturen ligget i brenningsgrad og ikke i selve kaffebønnen. Med utgangspunkt for at kaffe brennes fra bær (lyst) til kaffe (mørkt) kan man si at mørkbrent kaffe fjerner hovedpoenget bak kaffebønnene.

Man kan si at kaffebønner blir mindre transparent der kaffen blir kraftigere brent. Lysbrent kaffe har vært en klar favoritt blandt spesial kaffe bransjen. Men selvsagt ikke alltid. Før 90 tallet og 2000 års skiftet har kaffen stort sett vært preget av mørkbrent kaffe.

Pr dags dato vet få som eier Nespresso maskiner at det er espresso man drikker. Eller i beste form en fryktelig lang form for espresso. Espresso har få snarveier og derfor synes min gane at mokka kanne og aeropress lager bedre kaffe enn det en kapsel noen gang lager. Men på tross er det smak og behag som er viktig.

Svensk kaffe har vært i stor grad kraftig brent. Hovedsaklig kan man si at den kontinentale vane er i stor grad mørkbrent. MEN..... Kaffa, Supreme Roastworks, Solberg og Hansen og Tim Wendelboe har vært sanne eksportører av spesial kaffe som i et håndtverk.

Her hvor man brenner kaffen utifra poenget med selve kaffebønnen. Altså hvordan kaffen er plukket, tørket er poenget hvor kaffens nyanser blir fremhevet. Derfor kan man si at spesialkaffe har nådd en breddegrad av nøysomhet.

Kommersiell kaffe har blitt bedre og i Norge har vi hatt førsteklasses råvarer over lengre tid. Dermed kan man si at den norske brenneprofilen lagt til grunne av Coops Benny (50tallet) la grunnlaget for hva kaffe skal være i senere tid.

Hva som er god kaffe er selvsagt en smakssak men spesialkaffe er en helt annen nøysomhet og ligger fremfor i kunnskap.

No comments:

Post a Comment